In Rotterdam-Oost zijn de afgelopen week opnieuw 24 geldezels aangehouden: mensen die hun bankrekening laten misbruiken door criminelen. De aangehouden personen zijn 18 tot 63 jaar oud en komen uit Rotterdam, Capelle aan den IJssel en Krimpen aan den IJssel. Ze worden verdacht van betrokkenheid bij internetoplichting en witwassen.
De actie is een vervolg op de actiedagen in februari en eind maart toen rechercheurs in samenwerking met reclassering, Humanitas DMH en het Openbaar Ministerie al 25 van deze zogenoemde geldezels hebben verhoord.
Mensen die hun rekening laten misbruiken door criminelen worden 'geldezels' of in het Engels 'Money Mules' genoemd. Een toenemend probleem, ook in Rotterdam, zo constateert de politie. De verdachten zijn thuis aangehouden of moesten zich melden op politiebureau Slotlaan in Capelle aan den IJssel. Een deel kreeg direct een straf of dagvaarding mee.
''Criminelen ontvangen het geld van hun slachtoffers liever niet op hun eigen rekening. Om zelf buiten beeld te blijven, misbruiken ze de betaalrekeningen van anderen'', zegt Aad Lensen projectleider van de aanpak. “Oplichters ronselen echt zogeheten geldezels. Ze doen dit vaak via social media met vacatures waar je snel en makkelijk geld kan verdienen. Of bij scholen waar voor een paar tientjes menig leerling wordt overgehaald om even te ‘helpen’ bij het pinnen. Ook via games en WhatsApp worden jongeren geronseld. Sommige criminelen worden met cadeautjes en complimenten eerst ‘vrienden’ met hun beoogde geldezel. Want een ‘vriend’ die leen je vervolgens makkelijker je pinpas met –code uit'', aldus Lensen.
Preventie is belangrijk. Dat vindt ook Betaalvereniging Nederland. Daarom ondersteunen zij de campagne die deze week in Rotterdam wordt gestart op SnapChat, Instagram en Facebook waarbij gewezen wordt op de gevaren en gevolgen van het zijn van een geldezel. Aad Lensen doet ook een oproep aan ouders: ‘Praat er met uw kinderen over: krijgen ze een aanbod om snel geld te verdienen? Dat is foute boel. Altijd.”